Programul pentru rromi a fost demarat in 2008. Atunci ca parteneri ai Serviciului Social Francez am fost intrebati daca putem sa ne ocupam de rromii intorsi acasa printr-un program de repatriere voluntara si carora Guvernul Francez dorea sa le acorde microproiecte care sa le asigure existenta decenta in Romania.
Despre ce este vorba mai exact? Nimic mai simplu. Autoritatile franceze merg in campurile de nomazi de pe teritoriul francez si ii intreaba pe cei de acolo cine doreste sa se intoarca voluntar in Romania. Cei care decid ca vin inapoi acasa primesc la aeroport o suma de bani, din partea autoritatilor franceze, iar ulterior pentru o parte dintre acestia sunt dezvoltate in Romania microproiecte. Spunem ca doar pentru o parte deoarece sunt necesare indeplinirea unor anumite conditii pentru ca o finantare sa poate fi aprobata.
Prima conditie este ca beneficiarul sa nu se mai intoarca pe strazile din Franta. Apoi sa dovedeasca aici, prin comportamentul sau ca este capabil sa gestioneze o afacere.
Ce facem noi? In prima faza stam de vorba cu persoanele propuse de catre Guvernul Francez pentru finantare pentru a vedea ce doresc exact sa faca. Ce idee au. Apoi intocmim un studiu de fezabilitate. Discutam cu factorii de decizie din zona de unde provine beneficiarul, cu serviciile sociale ale primariei, cu politia locala…
Incercam sa facem pe toata lumea sa inteleaga ca trebuie sa puna umarul pentru a transforma o persoana din asistat social intr-un personaj care sta pe picioarele lui si basca mai este si proprietar de mica afacere.
Tot noi suntem cei care asiguram transferurile bancare pentru bunurile pe care beneficiari urmeaza sa devina proprietari si mai apoi tot noi suntem cei care asigura monitorizarea derularii proiectului.
Tot ceea ce am scris mai sus stim ca suna destul de tehnic, dar in mare astea sunt datele acordului.
Ceea ce nu se vede pe hartie este efortul care se depune pentru fiecare beneficiar in parte. Sutele de kilometri pe care ii strabatem prin tot felul de coclauri, sutele de telefoane la care trebuie sa raspundem si sa oferim explicatii unor probleme ale caror raspunsuri nu tin direct de noi. De multe ori ne lovim de suspiciunea atat a autoritatilor cat mai ales a rromilor insisi…
Trecem insa peste toate. Cele mai placute clipe sunt atunci cand avem vizite de evaluare din partea partenerilor cu care mergem in teritoriu pentru a se convinge ca treaba merge.
Pana la aceasta ora proiectele realizate sunt pe crescatorii de vaci de lapte sau carne, oi, precum si constructii sau mici magazine satesti.
Putem spune ca daca inainte de 2008 proiectele pentru rromi s-au dovedit a fi un fiasco, cel putin cele pe care le gestionam noi functioneaza.