top
Human Trafficking Trafic de minori in Italia

Trafic de minori in Italia

Un fenomen pe care l-am semnalat de ani buni a ajuns acum în ochii presei. Să fie aproape zece ani de când la Milano am salvat primul minor forțat să se prostitueze. La 14 ani, avea deja o istorie serioasă în traficul de persoane. Fusese luat de acasă, la vârsta de 6 ani, “dat în adopție” unei familii de francezi și recuperat după ani pentru că “părinții” n-au mai avut bani să plătească traficanții ca să le lase copilul”. Apoi a fost adus în Italia pentru cerșit și prostituție. Aici l-am găsit. Împreună, după ce am aflat povestea sa, am mers la Poliția italiană, unde am depus declarație și am cerut protecție pentru minor.
Asta se întâmpla în 2004. Suntem la sfârșitul lui 2013 și aflăm că, la aproape zece ani de atunci, presa italiană “urmăreşte de câteva zile operaţiunea de amploare desfăşurată de poliţie, care are ca scop salvarea a sute de fetiţe şi femei din ghearele proxeneţilor. Astfel, a ieşit la iveală povestea româncelor minore care trăiesc o adevărată dramă în Peninsulă, unde sunt obligate să cerşească sau, cel mai adesea, să se prostitueze.
Drama copilelor începe de la vârste fragede, de doar 10-11 ani, atunci când traficanţii de carne vie le cumpără de la familiile lor sărace din România pentru sume care variază între 1.000 şi 8.000 de euro. Apoi, minorele sunt duse în Italia, la Milano sau la Roma, fiind obligate să cerşească, să fure şi, mai grav, să se prostitueze.
Jurnaliştii italieni scriu că asistenţii sociali din Italia lucrează cu procurorii pentru a încerca să salveze cât mai multe fetiţe din acest calvar în care sunt trimise chiar de propriii părinţi. Copilelor li se asigură ulterior consiliere de către diverse ONG-uri, deoarece adesea ele acceptă să se prostitueze gratis, ştiind că aceasta este singura variantă de supravieţuire.
Însă ele ajung tot în stradă, de cele mai multe ori, unde continuă să fure, să cerşească sau să se prostitueze, fiindu-le frică de traficanţi şi neavând curajul să iasă din lumea murdară în care au intrat fără voia lor”.
Pentru publicul larg este un articol de senzație, pentru noi însă este o constatare tristă a faptului că au trebuit sa treacâ aproape zece ani pentru ca în sfârșit autoritățile din peninsulă să înceapă să investigheze un fenomen foarte grav care se petrecea zilnic chiar sub nasul lor. Și apropo, acest lucru nu este valabil numai pentru Italia, oricine a călătorit în Europa a văzut zeci de minori aduși din România și implicați cel puțin în cerșetorie!

Post a Comment

Unde ne găsiți

Generatie Tanara

În caz că doriți să ne vizitați