top
Proiecte pentru rromi Drama de la granița cu Ucraina
refugee ukraine

Drama de la granița cu Ucraina

Am fost ieri în Vama din Sighet. Situația acolo din punct de vedere al atitudinii, organizării și implicării românilor este extraordinară. Nimeni dintre cei care trec aici în căutarea ajutorului nu este lăsat de izbeliște. Majoritatea celor care trec, cel puțin până la această dată vizează să ajungă în țări din vestul Europei. Fie că sunt așteptați la frontieră deja cu autoturisme venite de afară fie că au zboruri aranjate.

Până aseară târziu am vorbit cu partenerul nostru din Republica Moldova. Acolo situația e mult mai complexă. Moldova avea oficial capacitatea să primească 21.000 de persoane. În prima zi au intrat peste 60.000. Din acestea jumătate au mers mai departe, adică spre noi, 32.000 au rămas acolo. Asta doar în prima zi. Valul de refugiați însă a continuat să crească, intră atât de mulți în Moldova încât autoritățile de la vamă nu mai au timp să facă și statistică. Greul, și acolo, este pe societatea civilă care s-a mobilizat și ajută.

Conform ultimelor informații oficiale în România valul de intrare s-ar mai fi temperat, ba chiar ar fi scăzut cu un procent de 7,5% față de zilele precedente. Trebuie însă să luăm în calcul că cei care au plecat primii au avut posibilitatea, dar a rămas acolo o majoritate de oameni în situații dramatice. Pe care nici nu ni le putem imagina.

Pentru că internetul e plin de tot felul de informații, lumea vorbește pe la colțuri, doresc doar să vă atrag atenția că în orice conflict prima victimă este ADEVĂRUL. La Generație Tânără vom încerca să vă ținem la curent cu evoluția din punct de vedere umanitar a situației, atât prin prisma rețelei Serviciului Social International al cărui reprezentant suntem, cât și prin cea a experienței acumulate în zeci de ani de muncă în folosul refugiaților.

Post a Comment

Unde ne găsiți

Generatie Tanara

În caz că doriți să ne vizitați